İnflamasyon ve immünitede rol oynayan plazma proteinlerinden oluşur. Kopleman komponentleri (C1—C9) plazmada inaktif olarak bekler. Üç şekilde aktive olabilir. IgG ve Ig M içeren immünkompleksler ile klasik yoldan; bakteriel polisakkarid (endotoksin), kompleks
polisakkarid, kobra zehiri ve IgA ile alternatif yoldan aktive olur. İmmünglobülin yokluğunda, plazmadaki mannoz bağlayan lektin, mikrobun üzerindeki karbonhidratlara bağlanarak C1’i direkt olarak uyarır. Her üç yolda da önemli olan C3 aktivasyonudur. Bu arada oluşan
komponentler değişik etkiler oluşturur.
C3 ve C5 aynı zamanda inflamatuar eksudada bulunan proteolitik enzimlerce de aktive edilirler.
Kinin sistemi
Hageman faktör, kollajen ve bazal membran gibi negatif yüklü yüzeyler ile karşılaşınca aktive olup prekallikreini kallikreine dönüştürür. Kallikrein denilen proteazlar, dolaşımdaki yüksek moleküler ağırlıklı kininojenin (HMWK) bradikinine dönüşmesine yol açar. Bradikinin
arteriollerde dilatasyon, permeabilite artışı ve ekstravasküler düz kaslarda kasılmaya yol açar (bronş düz kası gibi). Ayrıca ağrı oluşturur. Etkileri kısa sürelidir, kininaz enzimi ile ortadan kaldırılır. Kallikrein, Hageman faktörü uyararak otokatalitik amplifikasyon yapar. Kemotaktiktir ve C5’i, kemotaktik etkili C5a’ya çevirebilir.
Pıhtılaşma sistemi
Trombin etkisi ile fibrinojen fibrine dönüşürken oluşan fibrinopeptitler, vasküler permeabiliteyi arttırır. Trombin lökosit adhezyonunu arttırır. Plazmin fibrini eritirken C3 aktivasyonuna yol açabilir.
Plazma proteazlarını özetlersek:
Araşidonik asit metabolitleri
Açığa çıktıkları bölgede lokal olarak ve kısa süreli etki yapan ürünlerdir. Araşidonik asit fosfolipazların etkisi ile (öz. fosfolipaz A2) hücre membran fosfolipidlerinden oluşur.
Aspirin ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar siklooksigenaz yolunu inhibe ederek prostoglandin sentezini durdurur. Lipooksigenaz yolunu ise etkilemezler. COX2 inhibitörleri ise, daha çok inflamasyon etkisi ile oluşan AA metabolitlerini etkilemesi ve fizyolojik yapıya zarar vermemesi nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Glikokortikoidler ise fosfolipaz A2 inhibisyonu ile araşidonik asit oluşumunu engelleyerek her iki yoluda durdurabilen anti-inflamatuarlardır. Yeni bir yaklaşım ise dietteki balık yağını arttırmaktır. Balık yağındaki yağ asitleri, siklooksigenaz ve lipooksigenazlar için uygun substrat olmadığından inflamatuar etki azalır.
Trombosit aktive edici faktör (PAF)
Fosfolipaz A2 etkisi ile membran fosfolipidlerinden açığa çıkan pek çok etkiye sahip bir mediatördür. Trombosit aktivasyonu yanı sıra vazokonstriksiyon, bronkokonstriksiyon yapar. Çok düşük dozda güçlü vazodilatasyon ve permeabilite artışına yol açar. Ayrıca kemotakis, lökosit deganülasyonu, oksidatif patlamada ve diğer mediatörlerin sentezinde rol oynar.
Başta aktive olmuş lenfosit ve makrofajlar olmak üzere, endotel, epitel ve bağ dokusu hücrelerinde üretilebilen polipeptididler olup diğer hücrelerin fonksiyonunu düzenlerler. Salgılandıkları hücreyi etkileyerek otokrin etki, yakın çevreyi etkşleyerek parakrin etki ve sistemik olarak endokrin etki yapabilirler. Özellikle IL-1, TNFa veTNFẞ (lenfotoksin), IFN-y, IL-8 gibi kemokinler (kemotaktik sitokinler) inflamasyonda önemli rol oynarlar. IL-1 ve TNF aktive olmuş makrofajlar, lenfotoksin ve IFN-y T lenfositleri; IL-1 başka hücre tipleri tarafından da üretilir.
Kemokinler
Spesifik lökosit tipleri için kemotaktik etki yapan küçük proteinlerdir. 40 farklı çeşidi vardır. IL-8, monosit kemoatraktan protein (MCP-1), eotaksin, makrofaj inflamatuar protein-1a (MIP-1α), lenfotaktin gibi proteinleri içerir.
Nitrik oksid (NO)
Başlıca endotel hücreleri, makrofajlar ve beyindeki bazı nöronlar tarafından üretilen kısa etkili serbest radikaldir. IL-1, TNF-α ve IFN-γ NO üretimini uyarır. Yarılanma ömrü saniyelerle ölçüldüğünden yalnız yakın çevreyi etkiler. Endotel hücrelerinde üretildiğinde vazodilatasyon ve
antitrombotik etki yapar. Septik şokda myokardial kontraktiliteyi azaltıcı ve vasküler düz kasları gevşetici etkisi ile hipotansiyondan sorumlu tutulmaktadır. İnflamasyondaki etkileri ise vazodilatasyon, antitrombotik etki ve aktive makrofajlarda mikrobisidal etkidir.
Oksijen türevi serbest radikaller
İnflamasyonda uyarılan nötrofil ve makrofajlar tarafından üretilir. Endoteli zedeleyerek permeabiliteyi arttırırlar, proteazları aktive ederek ekstraselüler matriksi zedelerler ve ortamdaki hücrelerde direkt hasar oluştururlar. Alfa-1 antitripsini inaktive ederek doku hasarını arttırırlar. Zedeleyici etkileri antioksidanlar tarafından giderilir. Kısa süreli etki ederler.
Nöropeptidler
Santral ve periferik sinir sisteminde üretilen P maddesi ve nörokinin A, inflamasyonun başlaması ve sürmesinde rol alırlar. P maddesi içeren sinir lifleri akciğer ve gastrointestinal sistemde belirgindir. Ağrı sinyallerinin iletilmesi, kan basıncının ayarlanması, endokrin hücrelerin
uyarılması ve permeabilite artışında rol oynar.
Henüz üye değil misiniz? Kayıt olun
Üye misiniz? Girişi yapın