Makrofajların dışında kronik inflamasyonda lenfosit, plazma hücreleri ve eozinofiller görev alır. Özellikle T lenfositi ile makrofajın karşılıklı etkileşimi önemlidir. T lenfositi IFN-y ile makrofajı; makrofaj ise IL-1 ve TNF ile T lenfositi ve diğer hücreleri uyarır. Romatoid artritte, sinoviumda yoğun lenfositler ve germinal merkez oluşumları ile karakterli lenfoid organogenezis görülür.
Plazma hücreleri B lenfositlerinin uyarılması ile oluşan son üründür ve antijene karşı antikor üretir. Yoğun plazma hücre infiltrasyonu ve damarlarda obliteratif endarterit ön planda Sifilis lehine değerlendirilir.
Eozinofiller tip I hipersensivite reaksiyonları ve parazitik enfeksiyonlarda yoğundur. Kemotaktik etkenler ve Eotaksin gibi spesifik kemokinlerin etkisi ile ortama gelir. Salgıladığı katyonik protein olan major basic protein (MBP) ile parazitlere toksik etki yaparken epitel hücrelerinde de lizise yol açar.
Granülomatöz İnflamasyon
Aktive olmuş makrofajların oluşturduğu epitelioid hücre toplulukları ile karakterli özel bir kronik inflamasyon biçimidir. En az 20 epitelioid hücre biraraya gelerek multinükleer dev hücreleri oluştururlar. Epitelioid makrofajlar, dev hücreler ve çevrede lenfositler ile çevrili nodüllere granülom denir. Bazı etkenler kronik granülomatöz inflamasyona yol açar.
Henüz üye değil misiniz? Kayıt olun
Üye misiniz? Girişi yapın